Ešte nepoznáte tajomstvo, ktoré ukrýva bambus? Získa si vás v domácnosti, ale aj v záhrade

Kde sa vzal, tu sa vzal, v našich záhradách si teplé miestečko vyhrial bambus. Už ste ho i vy obdivovali u susedy? Alebo vás očaril bambus – kvet na návšteve u známych? V oboch prípadoch platí, že bambus je viac než len zaujímavá rastlina, ktorá má navyše široké využitie v odevnom priemysle, poľnohospodárstve, kozmetike aj v domácnosti. A možno ste ho už ochutnali v nejakom dobrom ázijskom bistre. 

Vedeli ste však o tom, že majú výrobky z bambusu skutočne ekologický potenciál? Pozrite sa spolu s nami na korienky tejto “drevnatej trávy” o niečo detailnejšie.

Uprednostníte radšej bambus kvet alebo rastlinu v záhrade? Pestovanie bambusu zvládne aj začiatočník

Najčastejšie sa s bambusom stretávame v záhradách, ktoré v sebe nesú nádych orientálnej čistoty. Ak však vyhľadávate zaujímavé “zelené” dekorácie, ktoré vám prečistia vzduch v interiéri, je bambus skvelou voľbou aj pre vás. Obzvlášť, ak ste v pestovaní rastlín len začiatočník alebo vám to z nejakej príčiny jednoducho nejde.

Ako rýchlo rastie bambus a prečo si naň dať pozor

To, čo bambus skutočne potrebuje, je najmä vlhkosť. Ak si myslíte, že v okolí svojho domu nájdete zátišie, kde ho navyše nebude ohrozovať priamy vietor a o dostatok slnka počas celého dňa nebude núdza, našli ste ideálne miesto, kam ho vysadiť.

bambus-v-zahrade

Dôvod, prečo si bambus našiel cestu aj k nám, súvisí aj s jeho ikonickou výškou. Aj v našom podnebnom pásme totiž dokáže svoje výhonky natiahnuť do úctyhodných 10 metrov. Ak si na pestovanie bambusu vyberiete u nás najrozšírenejšie kultivary, môžete sa pokojne dívať, ako rýchlo rastie bambus bez toho, aby ste sa o to nejako špeciálne pričinili. V priebehu jedného roka vám veselo a bez námahy zamaskuje neestetický plot od suseda alebo vytvorí príjemné zátišie pri bazéne

Rýchlosť rastu tejto drevnatej trávy a jej nenáročné podmienky na pestovanie, robia z bambusu mierne “invazívnu” rastlinu. Ak sa rozhodnete, že sa stane súčasťou vašej záhrady, dôkladne vymedzte teritórium, kam až budú jej korene siahať. Ľahko sa totiž môže stať, že ak zabudnete dostatočne zaizolovať koreňový bal, bambus pomaly ovládne vašu záhradu.

Záhradu nemáte, no radi by ste zelené drevnaté steblá zakomponovali do svojho interiéru? Opäť platí, že ak bambusu doprajete dostatok vlahy a slniečka, môžete sa s jeho tvarom vyhrať podľa svojej fantázie. Bambus ako kvet skvele doplní rovnováhu energií vo vašom príbytku.

Výrobky z bambusu majú zelenú. Prečo je taký všestranný?

Dôvodov, prečo sa okolo bambusu robí také veľké haló, je hneď niekoľko. Keď už vieme, ako rýchlo bambus rastie a aký nenáročný na pestovanie je, je načase dozvedieť sa i to, prečo je takým užitočným materiálom

Bambusové kefky – zabudnite na plasty a mikróby

 

bambusova-kefka

 

Počuli ste už o látke, ktorá sa nazýva bambusový kun? Vytvára prirodzenú ochranu tejto “zázračnej” rastliny pred neželanými škodcami a plesňovými ochoreniami. Pretaviť to vo veľké plus dokážu najmä výrobky z bambusu, ktoré vyžadujú odolnosť voči vlhkosti, ako napríklad bambusové zubné kefky.

Vďaka nim môžete vymeniť kúsok farebného plastu, ktorý si dennodenne vkladáte do úst, za prírodný materiál s prirodzenými antibakteriálnymi vlastnosťami. Navyše, bambus sa v prírode zhruba za tri roky rozloží s nulovým odpadom ako jej prirodzená súčasť.

Nuž teda, zbohom mikróby a plasty, vitajte ekologické bambusové kefky!

Pozor! Nie všetky výrobky z bambusu sú “to pravé bambusové”

K pozitívam určite patrí, že na pestovanie bambusu nie sú potrebné žiadne hnojivá, nedajbože pesticídy či iná chémia. Je to nezmar a rastie prakticky sám. Na malých plochách tak dosahuje veľmi atraktívne výnosy. I keď sa mu darí vo vlhkých pôdach, dokáže bambus skvele hospodáriť s vodou a len v ojedinelých prípadoch vyžaduje umelé zavlažovanie. To všetko nasvedčuje o ekologickom hospodárstve

No i v tomto prípade platí, že sa nájdu i produkty, ktoré napokon zničia ekologický nádych aj na veciach, akými sú výrobky z bambusu.

Príkladom sú bambusové výrobky, ktoré sa vyrábajú s rôznymi chemickými prímesami, napríklad na spojoch. Tie spôsobujú, že sa takéto výrobky z bambusu nepovažujú za čisto prírodný materiál a ich prirodzený rozklad v prírode naberá už iný charakter. V nedávnej štúdii Úradu verejného zdravotníctva SR (Zaverecna_sprava_z_projektu_Bezpecnost_vyrobkov_z_bambusu) sa dokonca zistilo, že niektoré bambusové výrobky uvoľňujú do konzumovaných potravín škodlivý formaldehyd. Je teda na mieste, vyberať si kvalitné výrobky z bambusu zo spoľahlivých e-shopov a predajní.

Bambus je skutočne plodinou, ktorá má všestranné využitie a navyše je pre našu poškodenú planétu zeleným balzamom na dušu. Ak ste milovníkom ekologických riešení a zero-waste životného štýlu, neváhajte ho zakomponovať do svojej záhrady, interiéru, kuchyne či kúpeľne. Zrecyklujete ho jednoducho... Napríklad tak, že rúčku bambusovej kefky, na rozdiel od jej plastových predchodkýň, pokojne zahodíte do svojho kompostu.

 

POZRIEŤ PONUKU BAMBUSOVÝCH PRODUKTOV