Plastové obaly na jedlo páchajú škody aj na vás. Zmeniť to môžete už dnes

 plastove-obaly

O škodlivých plastových obaloch počujeme čoraz častejšie. Niet sa čomu čudovať. Po objave “plastových ostrovov” v oceáne sa človek ocitol tvárou v tvár sebe samému. Ak sa vám však táto téma na našom malom Slovensku zdá byť stále vzdialená, prečítajte si nasledujúce riadky. Svoj názor takmer určite prehodnotíte.

V tomto článku sa dozviete, ako nielen plastový odpad, ale i plastové obaly na potraviny, nepriaznivo zasahujú do nášho každodenného života. Našťastie, existujú možnosti, ako plastové obaly na jedlo a nápoje nahradiť. A to dokonca veľmi príjemne a trendy! Zaujíma vás, aké sú to?

Namiesto doby ľadovej nastala doba plastová

Hoci je informácií plný internet a televízia, ľudia len v malej miere vnímajú, ako veľmi nás plasty ohrozujú. Dobrou správou je, že potreba separácie odpadu už v určitej miere vplýva i na ekonomiku štátov, ich samospráv a tým pádom i domácností. Niektorí z nás začnú triediť odpad skutočne až vo chvíli, kedy sa fakt, že hádžu všetko do jednej smetnej nádoby, premietne do zvýšených poplatkov za dane. Niektorí, žiaľ, ani vtedy.

Aktuálna miera plastového zamorenia

Možno si položíte otázku: “Je to s tými plastami skutočne až také hrozné?”
Ak nie sú dostatočným argumentom kroky a opatrenia, ktoré jednotlivé štáty podnikajú, možno si niekto vytvorí obraz na základe čísiel.

Štatistiky spred dvoch rokov vravia jasne. Do roku 2017 bolo vyrobených 8,3 miliárd ton plastu.[1] Obrovské množstvo, nemyslíte? Pre lepšiu predstavivosť dodáme, že ak by sme z tejto plastovej masy vytvorili súvislý “koberec” o výške desať centimetrov, pokryl by územie s rozlohou porovnateľnou s ôsmou najväčšou krajinou sveta.

Ešte stále sa vám v hlave neozval váš osobný alarm?

Je tu ešte jeden spôsob, ako poukázať na vážnosť situácie. Tieto a podobné obrázky obleteli prostredníctvom sociálnych sietí už takmer celý svet. Nikdy však nezaškodí, pozrieť sa znovu na niečo, k čomu sme my sami priložili ruku. A tú ruku dáme do ohňa za to, že pocity, ktoré práve cítite, nie sú hrdosť ani zadosťučinenie.

plasty-v-oceane

 

Mikroplasty - tichý zabijak všade okolo nás

Globálna situácia je naozaj zlá. Človek má však často dojem, že keď sa nedeje niečo priamo pred dverami jeho domu, prípadne priamo za jeho múrmi, až tak veľmi sa ho to vlastne netýka. Skôr, než si však o pár hodín spokojne sadnete so svojou rodinou k večeri, na okamih sa ešte pristavte. A to konkrétne pri téme mikroplasty.

Čo sú mikroplasty?

Správne dedukujete, že ide o miniatúrne čiastočky plastu. Vznikajú ako primárny produkt, ktorý sa ďalej využíva na výrobu plastových predmetov. Dnes však poznáme aj iný spôsob, akým sa mikroplasty stávajú súčasťou nášho bezprostredného okolia. Ním je práve okamih, kedy plastové výrobky zanikajú. Ich postupným (a priam nekonečným) rozkladom vznikajú malé úlomky, ktoré si postupne nachádzajú cestu všade vôkol nás.

 mikroplasty

Dobrú chuť. Alebo tak trošku toho plastu na večeru

Plasty majú svoj vlastný kolobeh života. Prekvapivé? Možno. Viac však znepokojivé. Tento kolobeh života plastu totiž priamo ovplyvňuje aj ten náš.

Dokonca i váš.

Predstavte si napríklad situáciu, v ktorej sa ocitnete možno už dnes. Pri tej spomínanej rodinnej večeri. Zbiehajú sa vám slinky na rybu? Podľa najnovších štúdií ľudia, ktorí pravidelne konzumujú ryby a morské plody, každoročne zároveň prijímajú do svojho tela desaťtisíce mikroplastových častíc.

Plastový odpad v moriach a oceánoch sa práve takýmto spôsobom dostáva na náš stôl bez toho, aby sme si to uvedomovali. Postupným rozkladom na mikroplasty sa stáva súčasťou planktónu, ten následne potravou rýb a morských živočíchov. A tie si väčšinou kupujeme v domnení, že robíme niečo pre svoje zdravie a životosprávu. Niektoré mikroplasty prejdu našim tráviaci traktom bez toho, aby napáchali väčšie škody. Určité percento však absorbuje náš krvný obeh a tkanivá.

Nuž teda, dobrú chuť!

Prognózy nie sú vôbec priaznivé


Predstaviť si, aké veľké množstvo plastových obalov, plastových fliaš či výrobkov z plastu okolo nás existuje, už zhruba dokážeme. Napadla i vám otázka, ako to bude pri aktuálnom plastovom trende pokračovať ďalej? Čísla hovoria opäť jasne.

Keďže populácia neustále rastie a celospoločenská osveta nespôsobila žiadnu výraznejšiu revolúciu, odborníci už v roku 2050 predpokladajú, že sa množstvo rýb v moriach a oceánoch vyrovná množstvu plastov.[2] Odhadované množstvo sa tak blíži k 34 miliárd ton plastov, ktoré budú ľuďmi do roku 2050 vyrobené.

Vznikajú tak dokonca i nové útvary na zemskom povrchu. Desivým príkladom je Veľký pacifický odpadkový pás, ktorého fotografie obleteli celý svet. Hoci bol objavený pred viac než dvadsiatimi rokmi, dosiaľ sa nachádza v Tichom oceáne na “území nikoho” a predstavuje hrozbu pre okolitú flóru a faunu. Jeho veľkosť je stále predmetom skúmania, no len pre lepšiu predstavu o mase odpadu uvedieme, že pokrýva plochu minimálne tridsaťkrát väčšiu ako naše Slovensko.

 

ZBOHOM PLASTOVÉ OBALY NA JEDLO, PLASTOVÉ VRECKÁ A SLAMKY

Po prečítaní uplynulých riadkov je každému nad slnko jasnejšie, že zmena musí prísť. Odpad, ktorý končí v oceánoch, tvoria z 80% práve plasty. A len desať percent z celkového plastového odpadu je recyklovaných. Aké kroky k vyriešeniu tejto krízy robí spoločnosť na čele s politikmi a nadnárodnými korporáciami a čím môžeme prispieť my, ako jedinci?

PRVÉ LASTOVIČKY V BOJI PROTI PLASTOM

Ešte prednedávnom boli plasty vynálezom, ktorý mal uľahčiť náš každodenný život a prinášať na trh revolučné výrobky. Dnes však celkom isto môžeme tvrdiť, že sa z plastov stáva tichý zabijak. A na muške má nás všetkých. Pýtate sa, či vôbec existuje cesta späť? Možno bude trochu tŕnistá, avšak prvé kroky sme už urobili.

Vďaka osvete a enviromentálnemu vplyvu nezávislých organizácií postupne prichádza k opatreniam, ktoré majú za cieľ situáciu okolo plastov zmeniť. Nátlak, ktorí ochranári a ekológovia vyvíjajú, neostal bez povšimnutia. Na základe medzinárodných dohôd prijímajú jednotlivé štáty nové enviromentálne nariadenia, kvóty odpadového hospodárstva a taktiež prísnejšie regulatívy v oblasti priemyslu, výroby i samotného obchodu.

Príkladom je neďaleká Česká republika, ktorá už začiatkom minulého roka zaviedla povinné spoplatnenie plastových tašiek. Po trištvrte roku tak svedomito hlási pokles záujmu o jednorázové igelitky zo strany koncového spotrebiteľa. Ten sa pohybuje v miliónových číslach. Úplný zákaz plastových tašiek len nedávno nastolili vlády vo Francúzsku alebo Chile

Na Slovensku platí zákaz igelitiek zdarma od roku 2018 taktiež. Ruku na srdce, koľko igelitiek miniete denne vy? Čísla hovoria opäť jasnou rečou.

 spotreba-igelitovych-tasiek

 

Po igelitkách by mali nasledovať plastové vatové tyčinky (pokrokové Taliansko s platnosťou od 1.1.2019), umelohmotné taniere a príbory. Víziou na najbližšiu dobu je aj zálohovanie plastových fliaš. Pre dobro nás všetkých dúfajme, že čoskoro aj uvedenou do praxe.

Boj proti plastom je trend, plastové obaly na potraviny sú nežiadúce

A to, našťastie, pochopili i veľké značky a spoločnosti so zvučným menom. Fakt, že Starbucks deklaruje razantný koniec s používaním plastových slamiek vo všetkých svojich coffeshopoch, pôsobí inšpiratívne i na ostatné lovebrandy.

Tesne v pätách mu je napríklad švajčiarska spoločnosť Nestlé. Je len čerstvou novinkou, že sa do roku 2025 zaviazala úplným zákazom používania nerozložiteľných plastov vo svojej výrobe ale i predaji. Čokoládu alebo nápoje tejto značky si tak už onedlho kúpite len ekologických obaloch a podľa vzoru Starbucks-u aj bez slamky. Náhradou, za doposiaľ používané obalové materiály, by mali byť biologicky rozložiteľné alternatívy, prípadne úplne nové zdroje na báze papiera.

Na Slovensku je veľkým trendsetterom v oblasti ekoproduktov a boja proti plastom unikátny potravinový reťazec YEME, ktorý napríklad vo svojom sortimente presadzuje značky lokálnych a najmä enviromentálne zameraných dodávateľov. Sáčky, plastové vrecká, igelitky a plastové obaly na jedlo vyradili zo svojho sortimentu už v priebehu minulého roku. Ostáva nám len veriť, že príklad týchto a mnohých ďalších spoločností budú v blízkej dobe nasledovať i ďalší.

Zbraň v ruke v tomto boji máme však aj my – koncoví spotrebitelia. Vybrať sa na nákup do potravín, kde netolerujú používanie sáčkov a plastových obalov na potraviny je vždy výsledkom našej voľby. Stačí, ak si správne vyberieme, kde nakúpime alebo kde si dáme kávu s priateľmi. A vlastne ešte milión drobností, ktoré môžeme urobiť každý deň. Ktoré sú to?

 

SILA JEDNOTLIVCA MÁ VÝZNAM. I KEĎ V MALOM ROZSAHU, ALE OBROVSKÝ

Máte pocit, že sa vo vás niečo po prečítaní tohto článku tak trochu “pohlo”? Hádate správne, ak ste mali na mysli svedomie. Možno patríte k tým, ktorí o plastovom zamorení už dávno vedia a svoj malý boj vediete svedomito každý deň. Ak ste však len v tejto chvíli začali premýšľať nad tým, ako by ste mohli plasty vo svojom živote eliminovať, máme pre vás niekoľko horúcich tipov.

Ak myslíte ekologicky, myslíte vlastne aj sebecky

Ako je to možné? Denne sa okolo seba stretávame s názorom, že viesť harmonický život je nesmierne zložité. A keď sa to niekomu podarí, kde len má nájsť čas a priestor na ekológiu a záchranu Zeme? Nájsť si prácu, v ktorej sme spokojní, udržať si ju, venovať sa rodine, nájsť si čas na pravidelné cvičenie, zdravú a vyváženú stravu, svoje koníčky a priateľov, dostatok spánku a relax...Na to všetko má vari deň málo hodín.

Opak je však pravdou. Zmeniť svoj každodenný život tak trochu “enviromentálnym” smerom vás nestojí v mnohých prípadoch takmer nič. A napokon rýchlo zistíte, že to ide vlastne ruka v ruke so všetkými kritériami spokojného a plnohodnotného života, ktoré sme o pár riadkov vyššie popísali.

Tak poďme na to! Ale, pozor…

...POMALY ĎALEJ ZÁJDEŠ

Vrhnúť sa bezhlavo na zerowaste životný štýl už od zajtra, nie je tak celkom to pravé orechové. Najmä nie pre niekoho, kto ešte včera v nákupnom košíku veselo tlačil kartón minerálky v plastových fľašiach, na každý druh ovocia a zeleniny použil iný sáčok a napokon celý nákup nahádzal do igelitky, ktorú sa kúpil pri pokladni.

Aby boli zmeny vo vašom živote udržateľné a najmä nepôsobili stresujúco, treba začať krôčik po krôčiku.

Čo tak nahradiť jednorázové sáčky za sieťky, ktoré môžete opätovne používať pri každom nákupe? Namiesto jednorázového plastového balenia minerálnej vody zainvestovať do výrobníku na sódu a zdravej sklenej fľaše či karafy? Príkladov je naozaj mnoho. Stačí napríklad, ak si dámy do kabelky a páni do auta vždy hodia vlastnú textilnú nákupnú tašku, vďaka ktorej po igelitke pri pokladni nebudú musieť vôbec siahnuť.

Alternatívne riešenia za plastové obaly na potraviny

Na aktuálny trend boja proti plastom reagujú už aj maloobchody. Celkom isto nájdete vo svojom okolí takzvanú “bezobalovú” predajňu, kde si pohodlne nadávkujete trvanlivé potraviny alebo drogériu. Šošovicu, cestoviny, orechy, cukríky a dokonca i aviváž či tekuté mydlo tak kúpite pohodlne a bez použitia plastového obalu.

Pýtate sa, v čom potom skladovať potraviny doma?

Možností je viacero. Plastové obaly na jedlo a nádoby ľahko postupne nahradíte napríklad sklenenými dózami so silikónovým vrchnákom alebo nerezovými nádobami. Skvelou náhradou sú špeciálne obaly a vrecká na potraviny, v ktorých môžete jedlo nielen skladovať, ale ich následne použiť aj do mikrovlnky alebo mrazničky.

Skladovanie potravín môžete dokonca posunúť na vyššiu priečku a dopriať sebe a svojej rodine dlhšie čerstvú zeleninu vďaka vreckám z organickej bavlny. Tie udržia svoj obsah chutný a plný dôležitých vitamínov pokojne aj 7 dní.

Práve toto sú alternatívy, ktoré nielen eliminujú množstvo plastov vo vašej domácnosti a každodennom živote, ale prispejú aj k zvýšeniu jeho kvality. Nakupovať kvalitné lokálne potraviny alebo si urobiť o niečo dlhšiu prechádzku do predajní, kde ich možno kúpiť, hovorí jasne v prospech vášho zdravia.

Nuž teda, rozlúčiť sa s plastovými obalmi na jedlo, nie je až také zložité, ako sa na prvý pohľad zdá, čo poviete? Okrem toho, že náhrada plastových obalov na potraviny prispeje k celkovému obmedzeniu plastov, urobíte čosi i pre svoje zdravie.

A príjemný bonus na záver?

Tie silikónové obaly na jedlo naozaj skvele vyzerajú!

 silikonove-vrecko-stasher

POZRITE SI EKO OBALY NA POTRAVINY

 

 

[1] zdroj: https://www.theguardian.com/environment/2017/jul/19/plastic-pollution-risks-near-permanent-contamination-of-natural-environment

[2] http://www.obnovitelne.cz/cz/clanek/676/projekt-na-cisteni-oceanu-nefunguje-autori-the-ocean-cleanup-se-ale-nevzdavaji/