Mikroplasty – keď malé rozmery páchajú veľké škody

Téma mikroplastov už nejakú chvíľu preniká na povrch nielen v enviromentálnych kruhoch. S drobnými časticami plastov prichádzate do kontaktu denne i vy.
Zaujíma vás, ako môžu mikroplasty ovplyvniť zdravie človeka a ako sa na náš tanier alebo do nášho pohára vlastne dostávajú?

Čo sú mikroplasty a odkiaľ vietor fúka?

Ak hovoríme o mikroplastoch, hovoríme o plastových časticiach menších ako 5 milimetrov. Je zrejmé, že za ich vznikom stojí človek. S príchodom doby plastovej vzniklo neskutočné množstvo produktov, ktoré si tento materiál osvojili ako hlavnú alebo vedľajšiu výrobnú zložku.

Dnes však ekológovia, ochranári, ale i mimovládne a vládne organizácie poznajú aj druhú stranu mince. Plastový boom nám ukazuje svoju druhú tvár. A ako sami určite viete, nie je usmiata. Dokonca ani prívetivá. Stojíme pred hrozbou plastového znečistenia a svoju nie malú úlohu v ňom zohrávajú práve mikroplasty.

TIP: Viac informácií o škodlivých plastových obaloch si môžete prečítať v článku Plastové obaly na jedlo páchajú škody aj na vás. Zmeniť to môžete už dnes

Ako vzniká mikroplast

Pôvod mikroplastov môže byť primárny (pranie syntetických materiálov, opotrebovanie pneumatík, súčasť kozmetiky) alebo sekundárny, keď mikroplasty vznikajú rozpadom väčších plastov. Väčší pomer pripadne práve mikročasticiam, ktoré sa do prírody nedostávajú priamo, ale vznikajú ako druhotný produkt.

plasty-v-prirode

Je všeobecne známe, že rozklad plastových výrobkov je proces s koncom v nedohľadne. Miesta, kde sa plastový odpad zhromažďuje, však nie sú iba regulované skládky.

Žiaľ, postupne objavujeme zákutia vo voľnej prírode, kde plasty dokonca vytvárajú nové útvary zemského povrchu. Práve tieto plasty sú vystavené zvetraniu a pôsobeniu vplyvov počasia. Mechanicky sa z nich oddeľujú drobné úlomky – mikroplasty, ktoré sa tak stávajú súčasťou ekosystému. A následne potravinového reťazca.

Kolobeh života plastu – z odpadu priamo na váš stôl

Už v úvode sme spomenuli, že si mikroplasty našli cestu celkom určite aj k vám. A spôsob, akým s nimi prichádzame všetci do kontaktu, nie je vonkoncom príjemný. Mikroplastové častice totiž prijímame v jedlách, ale i nápojoch, ktoré si možno i dnes servírujeme na obed.

Potravinový reťazec má novú zložku – mikroplasty

Vydesila vás informácia o pár riadkov vyššie? Možno vás trochu upokojí fakt, že vedci ešte nepotvrdili škodlivosť mikroplastov, ktoré v potrave nevedomky prijímame. Ešte nie. Existujú však štúdie, ktoré u niektorých druhov živočíchov potvrdili súvislosť medzi škodlivosťou mikroplastov a následnou neplodnosťou. Nehovoriac o škodách, ktoré mikroplasty na životoch menších živočíchov páchajú.

Pýtate sa, ako je možné, že sa mikroplasty dostanú do ľudskej stravy? Odpoveď je jednoduchá. Presne tak, ako pravidlá potravinového reťazca. Mikroplasty, ktoré sa voľne rozkladajú v prírode, bez väčších prekážok prenikajú do zdrojov potravy vodných, ale i suchozemských živočíchov. A tie sa následne stávajú súčasťou našej stravy. Šokujúce sú i objavy syntetických vlákien v morskej soli, pive, mede, cukre ale taktiež i pitnej vode.

percento-znecistenej-pitnej-vody

Percento znečistenej pitnej vody mikroplastmi (zdroj: ORB Media, 2017)

Opatrenia si hľadajú cestu. Aká bude tá vaša?

Problematika mikroplastov sa konečne dostáva aj na stôl vládnych organizácií. Európsky parlament sa do roku 2025 zaviazal znížiť závislosť od plastov, ktoré nemajú alternatívnu náhradu, o jednu štvrtinu.

Dobrou správou je aj fakt, že výrazná finančná podpora smeruje k vývoju materiálov, ktoré by plastové výrobky mohli v dostupnej dobe úplne nahradiť.

Svoj malý krok smerom k cieľu “zdravý a ekologický život bez plastov” môže urobiť každý z nás. Na začiatok postačí, ak plastové výrobky (najmä tie jednorázové) nahradíme takými, ktoré možno opätovne použiť.

O niečo väčší krok sa podarí tomu, kto plastové výrobky nahradí alternatívami, akými sú sklo, drevo, textílie alebo kompostovateľné a biologicky plne rozložiteľné materiály. Skvelou voľbou je napríklad 100% potravinový silikón, ktorý už dnes vytvára široký sortiment obalov na jedlo ale i trendových fliaš a pohárov s vlastnosťami, ktoré vám plast nikdy neponúkne.

Čo poviete, nenastal ten správny čas konečne vykročiť?

eko-pohare-a-flase

 

OBJAVTE SKLADACIE EKO POHÁRE A FĽAŠE

 

Zdroje

http://www.europarl.europa.eu/news/sk/headlines/society/20181116STO19217/mikroplasty-odkial-sa-beru-co-sposobuju-a-ako-sa-ich-zbavit

http://www.europarl.europa.eu/news/sk/headlines/society/20181116STO19217/mikroplasty-odkial-sa-beru-co-sposobuju-a-ako-sa-ich-zbavit

http://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/bitstream/JRC110629/jrc110629_final.pdf